Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Hovanyecz: Marosán
  2008-05-18 09:23:38, vasárnap
 
 
Szabó Béla István 2008. május 18. 00:00
Hovanyecz: Marosán


A múlt héten a kenyérrel foglalkoztam. Akkor még nem gondoltam, hogy ma egy pékkel kell foglalkoznom. De muszáj. De pékkel? A lexikon hősünkről azt írja: sütőmunkás. Én meg azt mondom: pártmunkás.

Marosán Györgyről van szó.

Attól félek - és ezt tessék a szó szoros értelmébe venni -, hogy a mai ifjabb nemzedékeknek, de talán a középkorúak jórészének is, semmit sem jelent ez a név. Márpedig valaha jelképes erejű volt: a Kádár-rezsim '56 utáni vérfürdőjével tapadt össze.

Május 15.-én volt a századik születésnapja. Egy történelmi személyiség centenáriuma a hagyományok szerint emlékezést és értékelést kíván. Így van ez jól. Az emlékezés és értékelés egyben kijelölheti a következő évtizedek-századok tudatában azt a helyet, ahová a megemlékezés tárgyát helyezni helyes. Illik. Kell. Nincs másról szó: harc a múltért.

Nincs kedvem - pontosabban: most nincs kedvem és pont Marosán kapcsán - belépni ebbe a harcba, s csak emlékeztetek Gyurgyák János történész egy nemrég megjelent könyvében leírt megállapítására: a magyar kommunista mozgalom története nincsen megírva, s ez a magyar történettudomány felelőssége és hibája. Az alábbi sorokban csupán egy évfordulós megemlékezéshez kívánok megjegyzéseket fűzni, mert felelőtlenség volna visszhang nélkül hagyni. Nem elemzés következik tehát Marosánról, de még Hovanyecről sem - ő a tárgyba vett szöveg írója -, sőt még a mai magyar politikai rémhelyzetről sem, noha meggyőződésem, hogy napjaink kurzusának - politikai és szellemi görénykurzusának - jellegzetes eseményéről van szó. Mert nem csupán egy századik születésnap, de az arról való megemlékezés is történeti esemény.

A szöveg szerzője, címe és megjelenési adatai: Hovanyecz László: A szociáldemokrata kommunista. Ma száz éve született Marosán György. Népszabadság, 2008. május 15.

Már a cím is hazug. Szociáldemokrata kommunista. A két fogalom egymást kizáró. Vagy - vagy. Lehetséges, hogy valaki életútja során szocdemként kezdte a politizálást, de aki kommunistaként fejezte be, az kommunista. Mást állítani megtévesztés, még ha az így fölcímzett szöveg valami ilyesmit kíván is sugalmazni. Mert nevezhetjük-e jó ízléssel Mussolinit szocialista fasisztának - ő, mint köztudott, balos szociként kezdte a közszereplést.

Mint a huszadik századi magyar história közszereplői, politikusai közül oly sokan, Marosán György is az úgynevezett ellentmondásos személyiségek közé tartozik - írja H. L. a cikk felzetében. Hát számomra nem. Tömeggyilkosság szervezője volt, korábban, bolseviki terminológiával mondva: munkásáruló. Egyértelmű képlet.

Maradjunk a 45 utáni éveknél. ,,... a szociáldemokrácián belül a baloldali áramlat legmarkánsabb képviselője, akinek hamar nézeteltérései támadnak a párt középvonalával, illetve jobboldalával. 1947-től az SZDP főtitkárhelyetteseként folyamatosan tárgyal a kommunistákkal..." Később említendő emlékiratában említi, hogy a szocdemek - a középvonalasok és jobbosok - kinyírásáról a Rákosi-csapattal és a nagykövettel tárgyalta meg az ezügybeni teendőket. Nyilván a szovjet nagykövet is kommunista volt - ez nem érdekes - de egyben egy független állam képviselője egy másik független államban. Ugye érezhető a tárgyalás kénkőbűze? Vagy amióta Mark Palmer amerikai nagykövet egy másik, közelebbi rendszerváltás idején hasonmód tárgyalt más politikai entitásokkal Budapesten, eldugult az orrunk?

A magyar szociáldemokrácia felszámolása (miként az egész kelet-európaié) természetesen magasabb erők műve volt, de ezzel szembe is lehetett szegülni. Marosán György az ellenkezőjét tette. A mondat históriai tartalma most nem vizsgálandó - lásd a föntebbi bekezdést - de a hovanyeczi fogalmazás igen: képtelen árulásnak nevezni az árulást - vagy nem is akarja.

Marosán miután 1950-ben Rákosiék lefogatták ,,1956 márciusában szabadult ki, a Szovjetunió Kommunista Pártjának a törvénytelenségeket megbélyegző XX. kongresszusa után." Itt a nevezetes XX. kongresszus mai megítélése a kétséges. Hruscsov ugyanis nem a sztálini kommunista rendszer egészét ítélte el titkos beszédében - hogyan is tehette volna, hisz ő is egyik vezetője volt -, hanem legfőképpen az elvtársak ellen elkövetett törvénytelenségeket. Ezek a ,,törvénytelenségek" amúgy a bolsevik diktatúra törvényszerű következményei voltak - Marosán is valami hasonlónak lett az alanya. A népellenes bűnökről - bolsevik kifejezés - a valódi népellenes bűnökről, nem sok szó esett.

,,A forradalom idején népfelkelők rövid időre letartóztatják" (Marosánt). Népfölkelők? A népfölkelő a magyar nyelvben bizonyos monarchia-korabeli, első világháborús öreg katonát jelent. Az emlegetett forradalom persze az 56-os volt - ezidőtájt forradalmárok és nemzetőrök (meg persze kommunista ellenforradalmárok és internacionalista muszkavezetők) tevékenykedtek, nem népfelkelők. A forradalomra alkalmazott népfölkelés kifejezés az elpuhult Kádár-végkor jellegzetesen semmilyen kifejezéseként szerepelt - Pozsgay Imre akkor forradalminak/ellenforradalminak tűnő szóhasználata. Ha ma, 2008. májusában valaki ezt a szó furcsa származékát így használja, az nem csupán stilisztikai vagy terminológiai hibát jelent, hanem jelentéssel bír. Különösen, hogy olyan emberekre alkalmazza Hovanyecz, akik tömeges lemészárlásában éppen Marosán játszott jelentős szerepet, s akik őt a ,,népfölkelés" idején nem eltették láb alól, hanem elengedték. Szabadon engedték. Marosán talán e gesztus zavaró emlékét öblögette ki magából - a vérükkel.

,,Ahogy múlt az idő, úgy gyűlt az elégedetlenség a politikusban. Részint az 'új világ' nem tetszett neki, részben a másodhegedűsi pozíció." Figyelem! Itt az új világ a megtorlások apályát jelenti - azt hiszem.

Később így megy tovább a szöveg: ,,1962-ben azonban ... önként lemondott politikai bizottsági tagságáról, ami példátlan volt az egypárti rendszerekben." Nocsak. Nem vettem elő e pontig semmiféle párttörténeti szakirodalmat - meglepődnek, de jó pár kötet van a gyűjteményemben - de itt fölütöttem a Munkásmozgalom-történeti Lexikont (Budapest, 1972. Kossuth Könyvkiadó), amely a Párt hivatalos történeti doktrináját tartalmazza, s abban ezt olvastam: ,,A KB a párt politikai egységének megbontására irányuló tevékenysége miatt 1962. október 12.-én visszahívta a Politikai Bizottságból, felmentette titkári tisztsége alól és kizárta a Központi Bizottság tagjai sorából." (A rövidítéseket föloldottam.) Nocsak. Ez másként hangzik, mint amit Hovanyecz írt, bár az igaz, hogy neki sincsen hová, fordulnia, mert objektív, tudományos kommunista párttörténet nem létezik - mint idéztem volt Gyurgyákot. Lehetséges, valahol olvasott valamit, valahol hallott valamit - hát én meg mást hallottam. Egy harmadik változatot. De nem hozom fel, mert minek pletykálkodni. Az viszont még a mai, töredezett tudású történetírói korban is tudható, hogy 1962-ben Kádár a balos ellenfeleivel számolt le, söpörte ki - úgy ahogy - a neki nem parírozó államvédelmi lelkületűeket. Mert Kádárnak betonbolsevik oldalról is volt egy ellenzéke - a III/III. csoportfőnökség keretén belül külön csapat foglalkozott velük. Az események időbeli egybeesése véletlen lenne? Hovanyecz mindenesetre a marosáni Kádár-ellenességet a mai értelembe vett ellenzékiséggel próbálja - sugalmazó módon - összemosni. Másik példa: a lukácsistákkal való kapcsolat emlegetése. Messze vezet, talán egészen az SZDSZ-ig, hagyjuk.

Marosán kilépett a pártból majd vissza, és 1972 után ,,Ausztriában és Svédországban felelős szocialista politikusokkal és szakszervezeti vezetőkkel tárgyalt" mert ,,A magyar párt nyit a Nyugat és azon belül az európai szociáldemokrácia felé. Hasznosnak látszik a nemzetközi szociáldemokrácia által ismert Marosán kapcsolatainak kiaknázása." A hovanyeczi sugalló technika szerint ez tehát azt jelentené, hogy Marosán elfogadott személy lehetett nyugati szocdemek szemében. És ez természetesen befolyásolja centenáris - mai - megítélését. Ha jól emlékszem akkoriban Kreisky kancellár volt az osztrák szocdem vezér, Svédország pedig szociáldemokrata mintaállam volt. Ők kormányoztak Stockholmban, ott, ahol a rákosizmus szárba szökkenéséig Böhm Vilmos egykori hazai munkásvezér volt a magyar nagykövet, aki éppen az itthoni szocdem-kommunista (kényszer)nász miatt mondott le tisztéről és emigrált. Igaz, Böhm nem csak a 19-es kommün egyik erőszak-parancsnoka volt, hanem később afféle kettős ügynök is: a nyugatiakat meg az ÁVO-t egyként ellátta információkkal. De az nehezen képzelhető el, hogy a modern szocdemeket olyan hülyének lehetett nézni 1972-ben, hogy Marosánt komoly tényezőnek tekintsék. Várjunk a párttörténet nem ,,rövid tanfolyam" stílű megalkotására. Hovanyecz igyekezete akkor véglegesen hatástalanítható. Mert ma nem hatástalan.

,,Marosán György a rendszerváltást tragédiaként élte meg. Noha évek óta kapacitálták hívei, hogy legyen egy új szociáldemokrata párt vezetője, a kérést mindig elutasította." Hát persze, hogy tragédia volt az öreg bolseviknak! A második mondat mögötti dolgokról azért szeretnék többet tudni. Mikor kapacitálták a hívei és kik is voltak ők? A rendszerváltás után történt az egész vagy előtte valamikor? Arra jól emlékszem, amikor elkezdett föltűnni a televízióban Marosán - leginkább egy hirdetésben. Emlékiratainak éppen megjelenő harmadik - korábban kiadhatatlan - kötetét reklámozta egy vörös színvilágú klipben. A végső kép nagytotálban bemutatott ökle volt. ,,Munkásököl vasököl, oda sújt ahova köll!" Sajnos, a mai köztudat kevéssé számol a proli-radikalizmussal, a rendszerváltás idején bizony voltak, akik számoltak vele. E partiban volt lap ,,Buci Gyuri" - így becézték pék múltjára utalva valaha.

Ma milyen partiban lap? Mert nem tudom másként értékelni a jól szerkesztett Népszabadságban közreadott Hovanyecz-szöveg asztalra csapását, mint így. Mire számítanak az animátorok?

(Marosán) ,,1992. december 20-án hunyt el. Temetésén hatalmas tömeg búcsúzott tőle" Erre nem emlékszem. Lehet, hogy így volt. A mai hazai ,,szociáldemokraták" talán e tömegre számítanak? Ez érthető magyarázat a föntebbi kérdésre. De tényleg volt-e számottevő sokaság sírjánál? (Nagy Imre, Kádár és Antall sírjánál volt.)

Tisztelt Nemzetbiztonsági Hivatal!

Tudományos tájékozódás céljából kérem, bocsássák rendelkezésemre az adatbázisukban bizonyára meglévő jelentést Marosán György temetéséről. Valamint kérem, adják meg, a temetés óta eltel időben kik nyertek betekintést az anyagba, milyen tanulmányokban hasznosították és ennek felhasználásával született-e bármiféle publikáció. Az ismereteket tartalomelemzési, kortörténet-írási célokra kívánom fölhasználni.

Figyelmüket köszönve


http://www.gondola.hu/cikkek/59525
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: felhasználásával, görénykurzusának, szociáldemokrata, tartalomelemzési, hatástalanítható, történettudomány, nemzetbiztonsági, csoportfőnökség, népszabadságban, megállapítására, tömeggyilkosság, radikalizmussal, terminológiával, rendszerváltást, rendelkezésemre, lemészárlásában, megemlékezéshez, ellenzékiséggel, gyűjteményemben, nézeteltérései, tanulmányokban, kapcsolatainak, megjegyzéseket, hasznosították, adatbázisukban, kommunistaként, szakszervezeti, lukácsistákkal, politikusokkal, középvonalával, ellentmondásos, kommunistákkal, letartóztatják, rendszerváltás, következményei, tevékenykedtek, múlt héten, kenyérrel foglalkoztam, pékkel kell, lexikon hősünkről, középkorúak jórészének, századik születésnapja, történelmi személyiség, hagyományok szerint, megemlékezés tárgyát, nemrég megjelent, magyar kommunista, magyar történettudomány, alábbi sorokban, évfordulós megemlékezéshez, tárgyba vett, századik születésnap, Szabó Béla István, Marosán Györgyről, Gyurgyák János, Hovanyecz László, Marosán György, Mark Palmer, Szovjetunió Kommunista Pártjának, Pozsgay Imre, Munkásmozgalom-történeti Lexikont, Kossuth Könyvkiadó, Politikai Bizottságból, Központi Bizottság, Mert Kádárnak, Böhm Vilmos, Buci Gyuri”, Nagy Imre, Tisztelt Nemzetbiztonsági Hivatal,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Neked tudnod kell  Mindig jusson idő nevetni  Örülök, hogy látlak!  Makszim Gorkij gondolata  Zilahy Lajos gondolata  Akarat  Mi lenne ha  George Gordon Lord Byron: Inez...  Reggel van  Png ház  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Alázat  Rátalálsz  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Éretlen vers  Alázat  Kaffka_Margit  Bounty krémes  Mindig jusson idő nevetni  Leonardo da Vinci gondolata  Png fotel  Png cica  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 20  A másik dolog,  Facebookon kaptam  69 éve hunyt el Albert Einstei...  A kételkedés kezelése  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam Krisztinától  Alázat  Még csak most kezdődik a nap  s immár én is felragyogva, ért...  Alázat  Facebookon kaptam  Szép napot kívánok  Szívem  Alázat  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Akarat  Tanuld meg ezt a versemet  Németh László tollából  Alázat  Jó éjszakát  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Erdőn  Őrizkednünk kell...  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam  Alázat  A másik dolog,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  Popper Péter szavai  Nagyon különös  Gonosz démon-álarc  Nagyi telefonál  s immár én is felragyogva, ért...  Adakozás  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 20  Kövesd a cowboyt!  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  210 éve született a SZÓZAT meg...  Png kislány  Alázat  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  Akarat  Akarat  Facebookon kaptam  Mindig jusson idő nevetni  Esti kép  Facebookon kaptam  Reménység és erő Krisztustól e...  Paul David Tripp Április 20  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Rátalálsz  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Nagyon különös  Png nő 
Bejegyzés Címkék
múlt héten, kenyérrel foglalkoztam, pékkel kell, lexikon hősünkről, középkorúak jórészének, századik születésnapja, történelmi személyiség, hagyományok szerint, megemlékezés tárgyát, nemrég megjelent, magyar kommunista, magyar történettudomány, alábbi sorokban, évfordulós megemlékezéshez, tárgyba vett, századik születésnap, arról való, szöveg szerzője, szociáldemokrata kommunista, huszadik századi, úgynevezett ellentmondásos, cikk felzetében, baloldali áramlat, párt középvonalával, szocdemek &#8211, nagykövettel tárgyalta, ezügybeni teendőket, szovjet nagykövet, független állam, másik független, tárgyalás kénkőbűze, magyar szociáldemokrácia, egész kelet-európaié, ellenkezőjét tette, mondat históriai, föntebbi bekezdést, hovanyeczi fogalmazás, árulást &#8211, sztálini kommunista, elvtársak ellen, bolsevik diktatúra, népellenes bűnökről, valódi népellenes, forradalom idején, magyar nyelvben, emlegetett forradalom, 56-os volt, forradalomra alkalmazott, elpuhult Kádár-végkor, másodhegedűsi pozíció, megtorlások apályát, egypárti rendszerekben, gyűjteményemben &#8211, párt politikai, rövidítéseket föloldottam, harmadik változatot, balos ellenfeleivel, ellenzéke &#8211, események időbeli, lukácsistákkal való, pártból majd, magyar párt, európai szociáldemokrácia, nemzetközi szociáldemokrácia, hovanyeczi sugalló, osztrák szocdem, rákosizmus szárba, magyar nagykövet, 19-es kommün, nehezen képzelhető, modern szocdemeket, rendszerváltást tragédiaként, kérést mindig, öreg bolseviknak, második mondat, rendszerváltás után, egész vagy, televízióban Marosán, vörös színvilágú, rendszerváltás idején, föntebbi kérdésre, adatbázisukban bizonyára, ismereteket tartalomelemzési, felhasználásával, görénykurzusának, szociáldemokrata, tartalomelemzési, hatástalanítható, történettudomány, nemzetbiztonsági, csoportfőnökség, népszabadságban, megállapítására, tömeggyilkosság, radikalizmussal, terminológiával, rendszerváltást, rendelkezésemre, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2637
  • e Hét: 16867
  • e Hónap: 27978
  • e Év: 181474
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.